{message}
{message}

Testamentul autentic notarial

Testamentul autentic notarial

Testamentul autentic sau notarial este acel testament realizat prin intermediul unui notar public. Testatorul îşi va dicta dispoziţiile de ultimă voință în faţa notarului public. Prezența a doi martori este opțională.

Acte necesare autentificare testament:


•    actul de identitate al persoanei care lasă testamentul (testator), în original ;
•    copia actului de identitate al persoanei în favoarea căreia se face testamentul (legatar);
•    dacă există, actul sau actele de proprietate ale bunurilor care fac obiectul testamentului, în original.

Testatorul trebuie să se prezinte personal la notar. Deoarece testamentul este un act strict personal, autorul său nu poate fi reprezentat la autentificare, el trebuie să se prezinte la sediul biroului notarial pentru a îndeplini formalităţile necesare
Autentificarea testamentelor

În România, autentificarea testamentelor este de competenţa exclusivă a notarilor publici. Competenţa teritorială privind autentificarea testamentelor este generală. Aceasta înseamna că, indiferent de domiciliul dvs., veţi putea solicita autentificarea testamentului personal, oricărui notar public din România.
În vederea autentificării, notarul public verifică identitatea testatorului şi, după caz, şi a celui care a redactat proiectul de testament (art. 58 din Legea nr.36/1995). Notarul public va citi apoi testamentul, cuvânt cu cuvânt, în auzul testatorului care este întrebat dacă înscrisul reprezintă ultima sa voinţă, conform (art. 94 alin. 2 din Legea nr. 36/1995).
După ce îşi dă consimţământul, testatorul va semna înscrisul testamentar în faţa notarului public. Pentru cazul în care testamentul este redactat de un terţ, acesta va trebui să-l semneze la rândul său. Dacă una dintre persoanele care trebuie să semneze testamentul se află în imposibilitate de a semna (datorită infirmităţii, bolii sau oricărei alte cauze), notarul public face menţiune despre această împrejurare în încheierea de autentificare, menţiune care ţine loc de semnătură (art. 95 din Legea nr. 36/1995).

Testamentul notarial este forma de testament cea mai sigură, atât din punct de vedere juridic - fiind cel mai greu de atacat în instanță, cât și material - deoarece este păstrat într-un loc sigur, inaccesibil persoanelor rău-intenţionate, și prezintă multiple avantaje față de testamentul olograf sau cel atestat de un avocat (doar testamentul redactat de un notar public are valoare de act autentic).