
Divorţul fără copii minori
Divorţul fără copii minori
Descriere
În prezent, soții pot divorța la notar, fără a mai fi necesar să se adreseze instanței și fără a fi necesar să fie asistați de un avocat.
Potrivit legislației in materie civilă, notarul public este abilitat să constate divorțul prin acordul soților și să elibereze certificat de divorț în acest sens.
Acte necesare
• Actele de identitate ale soților
• Certificatele de naștere ale soților (în original sau copie legalizată)
• Certificatul de căsătorie, în original (care se va reține de către notarul public până la eliberarea certificatului de divorț)
Unde puteţi divorţa
Cererea de divorț se poate depune la orice notar public ce își are biroul în raza judecătoriei unde soții au încheiat căsătoria sau unde soții au avut ultima locuință comună.
Durata
Notarul poate elibera certificatul de divorț în termen de minim 30 de zile de la depunerea de către soți a cererii de divorț, după exprimarea de către soți a acordului expres în vederea desfacerii căsătoriei.
Menționăm că părțile pot solicita, dacă doresc, acordarea unui termen mai lung de 30 de zile, acesta fiind stabilit de comun acord cu notarul la momentul depunerii cererii.
Finalizarea divorțului
La expirarea termenului acordat de notarul public (care nu poate fi mai mic de 30 de zile calendaristice), soții se vor prezenta personal și vor declara că stăruie în cererea pentru desfacerea căsătoriei prin acord, exprimându-și în acest sens consimțământul liber și neviciat. Pentru eliberarea certificatului de divorț, soții trebuie să fie de acord cu numele de familie pe care fiecare dintre ei îl vor purta după divorț.
Certificatul de divorț face dovada desfacerii căsătoriei prin acordul soților și al numelui pe care aceștia îl vor purta după divorț și nu cuprinde nici o mențiune referitoare la culpa părților.
Fiecare soț va primi câte un exemplar original al certificatului de divorț, iar notarul instrumentator va comunica câte un exemplar original al certificatului de divorț la primăria localităţii unde s-a încheiat căsătoria sau unde s-a transcris certificatul de căsătorie şi la Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor sau, după caz, la Direcţia Generală de Evidenţă a Persoanelor a Municipiului Bucureşti în a cărei circumscripţie se află localitatea unde s-a oficiat căsătoria sau unde s-a transcris certificatul de căsătorie, pentru a se face mențiunile corespunzătoare. Dovezile comunicării certificatului de divorț către instituțiile mai sus menționate se vor păstra de către notarul public la dosarul cauzei.