{message}
{message}

Divorţul cu copii minori

Divorţul cu copii minori

Descriere


În prezent, soții pot divorța la notar chiar dacă au copii minori (indiferent dacă sunt născuți sau adoptați), fapt ce reprezintă un avantaj, nefiind necesar să se adreseze instanței pentru desfacerea căsătoriei. Această operațiune este mult mai rapid decât prin instanța de judecată, mai puțin costisitoare și are un impact mai puțin traumatizant pentru minor.  
Codul civil stabilește prin intermediul art.375 alin.(2) că notarul public poate să constate desfacerea căsătoriei prin acordul soților și să elibereze în acest sens un certificat de divorț, chiar și atunci cand soții au copii minori (cu respectarea condițiilor impuse de lege).
Singura condiție specială pentru ca divorțul cu minori să se poată înfăptui pe cale notarială  este ca soții să se înțeleagă cu privire la următoarele aspecte: numele de familie pe care soţii îl vor purta după divorț, exercitarea autorității părintești de către ambii părinți, stabilirea locuinței copiilor după divorț, modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre copii și părintele separat precum și stabilirea contribuției părinților la cheltuielile de creștere, educare, învățătură și pregătire profesională ale copiilor.
Pentru constatarea acordului asupra aspectelor menţionate mai sus, notarul public va autentifica convenţia soţilor cu privire la copiii minori, iar în certificatul de divorţ se va menţiona doar faptul că odată cu emiterea certificatului s-a autentificat şi convenţia. Convenția astfel încheiată cu ocazia divorțului are aceeași forță probantă ca și o hotărâre judecătorească și reprezintă  titlu executoriu conform art. 100 din Legea nr. 36/1995 a notarilor publici.
 
Acte necesare


•        Actele de identitate ale soților
•        Certificatele de naștere ale soților (în original sau copie legalizată)
•        Certificatul de căsătorie, în original(care se va reține de către notarul public până la eliberarea certificatului de divorț și de pe care notarul va face o copie legalizată)
•        Certificatele de naștere ale minorilor(în original sau copie legalizată
 
 IMPORTANT!
Soții pot fi reprezentați DOAR la depunerea cererii de divorț de un mandatar cu procură specială autentică notarială, care se poate întocmi la orice notar public, precum și la oficiile consulare și misiunile diplomatice ale României în străinătate. La finalizarea procedurii, respectiv în ziua în care se va  elibera certificatul de divorț, soții nu vor putea fi reprezentați de către un mandatar în fața notarului public, fiind necesar să se prezinte personal la sediul biroului notarial.
 

Unde puteţi divorţa

Cererea de divorț se poate depune la orice notar public ce își are biroul în raza judecătoriei unde soții au încheiat căsătoria sau unde soții au avut ultima locuință comună.
Dovada ultimei locuinţe comune a soților se poate face, după caz:
    • cu actele de identitate ale soţilor, din care rezultă domiciliul comun sau reşedinţa lor comună, sau, dacă nu se poate face dovada în acest fel,
    • prin declaraţie pe propria răspundere, autentică, a soţilor, din care să rezulte care a fost ultima lor locuinţă comună
 
Durata


Desfacerea căsătoriei pe cale notarială este una relativ rapidă, comparativ cu  durata soluționării acestei situații în fața instanței, notarul putând elibera certificatul de divorț în termen de minim 30 de zile de la depunerea de către soți a cererii de divorț, după exprimarea de către soți a acordului expres în vederea desfacerii căsătoriei. 
 
Menționăm că părțile pot solicita, dacă doresc, acordarea unui termen mai lung de 30 de zile, acesta fiind stabilit de comun acord cu notarul la momentul depunerii cererii (este bine de știut deoarece sunt cazuri în care soții știu că peste 30 de zile nu se vor putea prezenta- de exemplu nu se vor afla în țară).
 
Procedura


1.    depunerea cererii de divorț de către soți, personal sau prin mandatar cu procură specială autentică (cererea de divorț va cuprinde și acordul de principiu al soților referitor la copiii lor minori cu privire la numele de familie pe care soţii îl vor purta după divorț, exercitarea autorității părintești de către ambii părinți, stabilirea locuinței copiilor după divorț, modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre copii și părintele separat, precum și stabilirea contribuției părinților la cheltuielile de creștere, educare, învățătură și pregătire profesională a copiilor).
2.    eliberarea certificatului de divorț, după expirarea termenului de 30 de zile calendaristice acordat odată cu depunerea cererii de divorț și după efectuarea formalităților necesare în legătură cu minorul( anchetă psiho-socială și audierea minorului care a împlinit vârsta de 10 ani).
După depunerea cererii de divorț, notarul public acordă soților un termen de reflecție de 30 de zile și sesizează autoritatea competentă în vederea efectuării raportului de anchetă psiho-socială (care se realizează în mod obligatoriu și gratuit prin serviciul de autoritate tutelară al primăriei la sesizarea notarului public, la adresa unde soții au stabilit de comun acord că va locui copilul), atașând cererii proiectul acordului soților cu privire la minori. La dosarul cauzei se depune raportul de anchetă psiho-socială, în vederea soluționarii procedurii de divorț pe cale notarială.
Din raportul de anchetă psiho-socială trebuie să rezulte că acordul soţilor este în interesul copilului, în caz contrar, notarul public fiind nevoit să emită încheiere de respingere a cererii de divorț și să îndrume soții să se adreseze instanței pentru soluționarea divorțului.
Audierea minorului de către notarul public se va desfășura numai în prezența ambilor părinți, care vor semna alături de minor declarația consemnată de notarul public.
La expirarea termenului acordat de notarul public (care nu poate fi mai mic de 30 de zile calendaristice), soții se vor prezenta personal și vor declara că stăruie în cererea pentru desfacerea căsătoriei prin acord, exprimându-și în acest sens consimțământul liber și neviciat. 
Dacă cele de mai sus sunt îndeplinite, notarul public va proceda la redactarea încheierii de admitere a cererii de divorț, prin care se constată desfacerea căsătoriei și se dispune eliberarea certificatului de divorț. Această încheiere va fi semnată de notarul public, precum și de ambii soți.
Certificatul de divorț face dovada desfacerii căsătoriei prin acordul soților și al numelui de familie pe care aceștia îl vor purta după divorț și nu cuprinde nici o mențiune referitoare la culpa părților.
Fiecare soț va primi câte un exemplar original al certificatului de divorț, iar notarul instrumentator va comunica câte un exemplar original al certificatului de divorț la primăria localităţii unde s-a încheiat căsătoria sau unde s-a transcris certificatul de căsătorie şi la Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor sau, după caz, la Direcţia Generală de Evidenţă a Persoanelor a Municipiului Bucureşti în a cărei circumscripţie se află localitatea unde s-a oficiat căsătoria sau unde s-a transcris certificatul de căsătorie, pentru a se face mențiunile corespunzătoare. Dovezile comunicării certificatului de divorț către instituțiile mai sus menționate se vor păstra de către notarul public la dosarul cauzei, iar soții vor putea solicita copii de pe acestea.
 
IMPORTANT!
Dacă până la termenul fixat pentru eliberarea certificatului de divorț nu i s-a comunicat biroului notarial raportul de anchetă psihosocială sau dacă, din motive întemeiate, nu s-a putut audia minorul, soţii pot solicita acordarea unuia sau mai multor termene pentru îndeplinirea celor două condiţii. În consecinţă, încheierile prin care se acordă un alt termen pot fi motivate doar prin lipsa anchetei psihosociale şi/sau imposibilitatea obiectivă a audierii minorului.
 
 
Partajul - etapă ulterioară divorțului
 
Partajul sau împărțirea amiabilă a bunurilor comune, poate avea loc odată cu eliberarea certificatului de divorț sau la o dată ulterioară, cele două proceduri fiind diferite și independente una de cealaltă.
Finalizarea procedurii divorțului pe cale notarială nu este condiționată de efectuarea partajului între soți, starea de coproprietate între foștii soți asupra bunurilor, putând exista independent de constatarea de către notar a divorțului prin acord și de eliberarea certificatului de divorț.
Dacă există înțelegere între soți, odată cu eliberarea certificatului de divorț se va putea proceda la lichidarea regimului matrimonial și la împărțirea amiabilă a bunurilor dobândite în timpul căsătoriei (soții vor putea stabili bunurile ce revin fiecăruia sau unul dintre ei va putea păstra bunurile în schimbul unei sulte din partea celuilalt).
Efectuarea partajului la notar poate avea loc oricând, atât înainte cât și după divorț, cele două operațiuni fiind total diferite (există situații în care soții aleg să amâne momentul partajării bunurilor ulterior divorțului - datorită unor rațiuni economice, spre exemplu).
În cazul unei eventuale neînțelegeri referitoare la modul de partajare a bunurilor comune, foștii soți se vor putea adresa instanței pentru tranșarea acestei situații prin intermediul unui partaj judiciar.
  
 
Cazuri în care nu puteți divorța la notar


Există situații în care divorțul prin acordul părților nu va putea fi constatat de către notarul public, caz în care acesta va emite o încheiere de respingere a cererii de divorț:
•    notarul public ales de părți nu este competent din punct de vedere teritorial să soluționeze cererea de divorț (nu își desfășoară activitatea în circumscripția judecătoriei de la locul încheierii căsătoriei sau de la ultima locuință comună a soților)
•    unul dintre soți este pus sub interdicție judecătorească
•    unul dintre soți nu își poate exprima consimțământul în mod liber și neviciat
•    la depunerea cererii de divorț nu sunt prezenți ambii soți personal sau prin mandatar
•    unul dintre soți sau mandatarul refuză să semneze cererea de divorț personal, în fața notarului public
•    soții refuză să dea declarațiile necesare 
•    soții nu se înțeleg cu privire la numele de familie pe care fiecare dintre ei îl va purta după divorț
•    soții nu prezintă, la momentul depunerii cererii de divorț, certificatul de căsătorie în original
•    unul dintre soți se prezintă în fața notarului public la împlinirea termenului de 30 de zile și declară că nu mai stăruie în cererea de divorț
•    soții se împacă sau își retrag cererea de divorț